Helppokäyttöinen kotisivueditori -kotisivukoneen käyttöönotto

Ohje tarkistettu: 11.6.2021

Zonerin webhotelliin sisältyy helppokäyttöinen kotisivukone, jonka avulla on helppoa ja nopeaa valmistaa ja julkaista näyttävä nettisivusto. Kotisivueditori sisältää lukuisia valmiita mallipohjia ja laajat muokkausmahdollisuudet. Voit tehdä editorilla yksinkertaiset sivut tai laajemman kokonaisuuden, perustaa blogin tai vaikka verkkokaupan.

Kotisivukoneen käytön aloitus

Kirjaudu sisään webhotellin DirectAdmin-hallintapaneeliin.

Jos sinulla on kauttamme useampi domain, valitse ensin se domain, jota käytetään kotisivueditorin avulla luotavan sivuston osoitteena (myös alidomainit). Ohje muokattavan domainin valintaan löytyy täältä.

Valitse päävalikosta Lisätoiminnot – Zoner Kotisivukone.

Jos ole luonut alidomaineja, valitse domain, jota käytetään sivuston osoitteena.

Kotisivueditori sisältää runsaasti valmiita ulkoasupohjia

Kotisivukone sisältää kymmeniä valmiiksi suunniteltuja sivupohjia, joita voit käyttää avuksi oman sivustosi suunnittelussa. Valittua sivupohjaa voi muokata kotisivueditorilla, joten ihan kaikkien elementtien ei tarvitse olla mieluisia. On kuitenkin hyvä valita pohja, jossa on valmiiksi tarpeisiisi sopiva asettelu, niin pääset itse vähemmällä.

Vie hiiri sivupohjan esittelykuvan päälle, niin saat esiin valikon, jonka kautta voit esikatsella pohjaa tai valita kyseisen sivupohjan oman sivustosi pohjaksi.

Kiinnitä huomiota esim. valikon asetteluun, sivun sarakkeiden jaotteluun, erilaisiin osioihin, painikkeisiin ja taustoihin.

Olemassaolevan nettisivuston tuominen sivupohjaksi

Kotisivueditori sisältää myös mahdollisuuden tuoda jo olemassa oleva sivusto työstettäväksi versioksi ohjelmaan. Kirjoita tuotavan sivuston osoite Import any website -valinnan kenttään ja klikkaa Tuo. Tuominen voi kestää jonkin aikaa rippuen jonotilanteesta.

Huomaa, että lopputulos riippuu erittäin paljon tuotavan materiaalin alkuperästä. Jos tuot sivuston, joka on tehty alun perin toisenlaisella julkaisujärjestelmällä, on erittäin todennäköistä, että joudut tekemään muokkauksia saadaksesi sivuston julkaisukuntoon. Jos taas tuot sivuston, joka on tehty vastaavalla kotisivueditorilla, on muokkaustarve yleensä huomattasti pienempi.

Kotisivueditori ja elementtien muokkaaminen

Voit muokata sivulla näkyviä elementtejä viemällä hiiren ko. kohteen päälle ja klikkaamalla oikean yläkulman kynä-kuvaketta tai klikkaamalla elementtiä hiiren oikealla painikkeella. Siirrä elementtejä klikkaamalla elementtiä ja vetämällä. Muuta elementin kokoa vetämällä reunuksesta.

Lisää elementtejä vetämällä niitä yläreunan valikkopalkista sivulle. Jokaisella elementillä on runsaasti muokkausvaihtoehtoja editorissa, joihin kannattaa tutustua elementin asetusten kautta.

Taustakuvan/-värin muokkaaminen

Löydät taustakuvan asetukset yläreunan valikkopalkista ratas-kuvaketta klikkaamalla tai klikkaamalla hiiren oikealla painikkella taustakuvan kohdalta.

Alasivun lisääminen/poistaminen

Klikkaa yläreunan valikkopalkissa näkyvää sivun nimeä ja valitse alasvetovalikosta Muokkaa.

Valitse Uusi kohde, anna uudelle sivulle otsikko ja lisää se valikkoon. Poista sivu klikkaamalla otsikon vieressä näkyvää rastia.

Monikielinen sivusto

Kotisivukoneen avulla on helppoa rakentaa myös monikielinen sivusto. Vedä yläreunan valikosta Kielet-elementti esim. ylävalikkoon. Lisää kaikki haluamasi kielet elementin valikon kautta, muista lisätä myös oletuskieli.

Nyt voit valita muokattavan kielen Teksti-elementin alasvetovalikosta ja kirjoittaa kaikki sivuston tekstit kieliversioon sopiviksi.

Mobiilioptimointi

Nykyaikana on tärkeää, että sivusto näyttää hyvältä laitteesta riippumatta. Oletusarvoisesti Kotisivukoneen sivupohjat eivät ole mobiilioptimoituja, mutta mobiilioptimointi on helppo tehdä yläreunan valikkopalkista löytyvien toimintojen avulla. Voit asemoida kaikki sivuston elementit käsin eri ruuduille sopiviksi klikkaamalla eri laitetyyppien valikkokohtia tai voit luottaa automaatioon, joka ainakin omien testaustemme perusteella toimii loistavasti.

Uudemmassa Zoner Kotisivukoneversiossa automaattista asetteluvaihtoehtoa ei ole, vaan kaikki laiteversiot sivustoista luodaan automaattisesti työpöytäversiosta. Eri laitteille optimoituja versioita pääsee kuitenkin muokkaamaan sivun yläpalkista valitsemalla halutun laitetyypin.

Lomake-elementin SMTP-asetukset

Kotisivukone käyttää viestien lähettämiseen oletuksena PHP mail -toimintoa, joka on estetty webhotelleissamme, joten voidaksesi hyödyntää Kotisivukoneen lomake-elementin toimintoja sinun pitää aktivoida SMTP käyttöön.

Luo ensin uusi sähköpostilaatikko. Voit myös käyttää vanhaa olemassa olevaa laatikkoa, mutta suosittelemme uuden luontia.

Ohje sähköpostin luomiseen.

Avaa lomake-elementin asetukset ja SMTP-välilehti.

SMTP isäntä = localhost

SMTRP portti = 587

Käyttäjätunnus ja salasana = luomasi sähköpostilaatikon tunnukset

Sivuston julkaiseminen kotisivueditorilla

Kun olet tyytyväinen editorilla työstetyn sivuston ulkoasuun ja rakenteeseen ja olet tarkistanut esikatselun avulla, miltä sivusto näyttää eri laitteilla, voit julkaista sivuston.

Kotisivueditori – päätoiminnot valikossa

1. Julkaise. Sivuston julkaiseminen, tallentaminen ilman julkaisemista, varmuuskopiointitoiminnot.

2. Esikatselu. Katso miltä sivusto näyttäisi julkaistuna. Vaihda ruudun kokoa alasvetovalikosta, niin näet sivuston mobiilioptimoinnin tilan.

3. Peru/tee uudelleen. Peru edellinen tehty muutos tai tee perumasi muutos uudelleen.

4. Uusi/palauta. Vaihda oletussivupohjaa tai peru kaikki sivupohjaan tekemäsi muutokset resetoimalla.

5. Mobiilioptimointi. Valitse kuvaruudun koko ja muokkaa sivuston näkymä siihen sopivaksi. Automaattinen layout muokkaa näkymän automaattisesti mobiililaitteille sopivaksi.

6. Lista sivuista. Alasvetovalikossa on lista kaikista sivustosi sivuista. Voit siirtyä sivulle klikkaamalla sen nimeä. Muokkaa ja lisää uusia sivuja klikkaamalla Muokkaa.

7. Asetukset. Asetukset-valikosta löydät kaiken tarpeellisen liittyen siihen, miten sivusto näyttäytyy käyttäjille ja hakukoneille (fontit, taustakuvat, favicon, SEO-määritykset jne.).

8. Kieli. Voit vaihtaa hallintapaneelin kieltä.

1. Teksti. Teksiä sisältävä elementti. Muokkaa tekstin kokoa, asettelua, jne.

2. Kuva. Elementti, jonka avulla voit lisätä sivustolle yksittäisen kuvan.

3. Galleria. Elementti, jonka avulla voit lisätä sivustolle useampia kuvia sisältävän kuvagallerian.

4. YouTube. Lisää YouTube-video.

5. Kartat. Lisää Google-kartta. Huomaa, että sinun pitää hakea API-avain ohjeiden mukaan näyttääksesi Googlen kartan sivustollasi.

6. Muoto. Lisää tehostelaatikko esim. tekstin taustalle.

7. Rivi. Lisää jakaja rivien tai sarakkeiden välille.

8. Painike. Lisää sivustolle painike esim. ohjaamaan kävijä yhteydenottolomakkeelle.

9. Lomake. Lisää sivustolle lomake. Muista määrittää myös sähköpostiasetukset ja aktivoi SMTP käyttöön.

10. Valikko. Lisää uusi valikko.

11. Kielet. Lisää kielivalinnan mahdollistavat painikkeet esim. päävalikkoon.

12. Elementti. Sisältää valmiita layouteja kuvien, muiden elementtien ja tekstien yhdistämiseksi.

13. Some. Lisää erilaisia sosiaalisen median palveluita ja syötteitä sivustolle.

14. Lisää elementtejä. Lista extra-elementeistä lisättäväksi: Skype, musiikki, Banneri, AdSense-koodi, kalenteri, html-koodi, taulukko, Vimeo, Youku, Zendesk, Olark, Tawk.to chat-sovellus, Effect.

15. Kaupankäynti. Verkkokaupan toiminnot. Lue lisää Kotisivukoneen kauppa-osiosta täältä.

16. Kartta. Lisää Bing maps tai Baidu kartat -elementti.