Kenen domain? Tarkista verkkotunnuksen omistajan tiedot

Juuso Kataja

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka verkkotunnuksen omistajan tiedot saa helposti tarkistettua ja mitä tietoja verkkotunnuksen osalta on mahdollista nähdä.

Verkkotunnuksen omistajan tiedot on hyvä tarkistaa välillä, sekä tietysti päivittää ne aina niiden muuttuessa. Koska olet muuten itse tarkistanut verkkotunnustesi tiedot?

Kuka omistaa domainin?

Syötä vähintään kolme merkkiä

Tarkista alkuun haluamasi domainin tiedot, syöttämällä domain yllä olevaan hakukenttään.

Domainhaku näyttää omistajan tiedot pääosin kaikilta eri domainpäätteiltä. Eri verkkotunnuspäätteillä on kuitenkin toisistaan poikkeavia tapoja ilmoittaa tietoja, joten tulokset voivat näyttää poikkeavilta kuin .fi domainin esimerkissä. Whois-tiedoista löytyvät aina pääosin samat informaatiot verkkotunnuksen rekisteröinnin ja päättymisajan osalta, sekä verkkotunnuksen haltijan yhteystiedot.

Domainhakumme ensisijaisesti tarkistaa, onko kyseinen verkkotunnus vapaana, vai onko se jo rekisteröitynä jollekin taholle. Mikäli verkkotunnus on jo rekisteröity, tarkista domainin omistaja painamalla Varattu -tekstin perässä olevaa whois -linkkiä.

Domainhaku auttaa tarkistamaan kenen domain on.

Mitä tietoja domain info antaa?

Whois-napin takaa aukeaa kattava domain info, josta löytyy seuraavat tiedot verkkotunnuksen osalta:

  • Status
    Verkkotunnuksen tila kertoo verkkotunnuksen statuksen. Registered -status tarkoittaa esimerkiksi, että verkkotunnus on aktiivinen ja voimassa.
  • Created
    Tämä kenttä on verkkotunnuksen ensirekisteröinnin ajankohta. On hyvä huomioida, että jos verkkotunnuksen annetaan vanhentua, nollautuu tämä tieto ja uusi ensirekisteröintipäivä merkitään verkkotunnukselle, kun verkkotunnus seuraavan kerran rekisteröidään. Hyvin vanhoissa .fi verkkotunnuksissa tämä merkintä voi usein muutenkin olla hieman virheellinen.
  • Expires
    Voimassaoloajan päättymisaika tarkoittaa ajankohtaa, jolloin nykyinen rekisteröinti päättyy. Mikäli verkkotunnuksen rekisteröintiä jatketaan, päivittyy tämä ajankohta myös eteenpäin.
  • Available
    Tämä sarake tarkoittaa ajankohtaa, jolloin verkkotunnus vapautuu yleiseen hakuun, mikäli sitä ei jatkorekisteröidä. Suomalaisilla .fi verkkotunnuksilla on kuukauden suoja-aika rekisteröinnin päätyttyä, jonka aikana nykyinen haltija voi edelleen uusia verkkotunnuksen itselleen.
  • Modified
    Tämä sarake on ajankohta, jolloin verkkotunnusta on viimeksi muokattu. Esimerkiksi sille on rekisteröity lisää jatkoaikaa tai sen omistajan tietoja on päivitetty.
  • Registry Lock
    Registry Lock mahdollistaa verkkotunnuksen lukitsemisen siten, ettei verkkotunnuksen välittäjä pysty muuttamaan sen yhteystietoja ja nimipalvelimia ilman verkkotunnuksen haltijan hyväksyntää. Verkkotunnuksen haltija voi tarvittaessa toimittaa puhelinnumeroonsa saamansa koodin, jolla lukituksen saa purettua. Oletuksena lukitus on pois päältä eli muotoa no.
  • Nameservers
    Nimipalvelimet ilmaisevat palvelua, jonka määritysten mukaisesti verkkotunnus ohjautuu haluttuihin palveluihin ja IP-osoitteisiin. Nimipalvelinten avulla on mahdollista päätellä palvelua ylläpitävä taho.
  • DNSSEC
    DNSSEC on nimipalvelinjärjestelmän laajennus, jonka tarkoituksena on parantaa nimipalvelun tietoturvaa. Lähtökohtaisesti tämä ei ole käytössä.

Ohessa on esimerkiksi listattuna Zoner.fi verkkotunnuksen tiedot:

zoner.fi verkkotunnuksen omistajan tiedot

Domainin omistajan tiedot​

Holder kohdan tiedot kertovat, kuka omistaa domainin. Käyttäjän whois domain -tietoihin listataan myös yleisimmät yhteystiedot sekä nimetty yhteyshenkilö tai osasto verkkotunnuksen omistajan osalta.

Toisin kuin esimerkiksi .com verkkotunnuksessa, ei .fi verkkotunnuksen käyttäjän tietoja voi piilottaa whois-suojauksella, jos omistajaksi on merkitty muu kuin yksityishenkilö.

Yksityishenkilön omistama .fi verkkotunnus

Mikäli .fi verkkotunnus on rekisteröity yksityishenkilölle, ei omistajan yhteystiedoissa näy mitään tietoja. Halutessaan, verkkotunnuksen omistaja saa tietonsa myös julkisiksi tiedoiksi verkkotunnukselle.

yksityishenkilön domain tiedot

Verkkotunnuksen omistajan tiedot

Kaikilla .fi verkkotunnuksilla tulee olla 5.9.2016 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen olla verkkotunnusvälittäjä. Välittäjä hoitaa siis jatkossa .fi verkkotunnuksiin liittyvät toimet, kuten rekisteröinnit ja tietojen päivitykset.

Registrar -kenttä kertoo, kenen välityksessä kyseinen verkkotunnus on. Mikäli välittäjä -kenttä on tyhjä (ilmaistaan – merkillä), tulee verkkotunnus siirtää jonkin välittäjän palveluun.

Verkkotunnuksen siirtäminen palveluntarjoajalta toiselle onnistuu puolestaan välittäjän vaihtoavaimella, jonka lähtökohtaisesti saa siis omalta välittäjältään. Tässä tapauksessa, jos välittäjää ei ole, saa välittäjän vaihtoavaimen Viestintäviraston asiakaspalvelusta.

Voiko tiedoista piilottaa, kuka omistaa domainin?

Useimpien yleisten päätason verkkotunnusten (gTLD), kuten .com tai .net verkkotunnusten osalta, on mahdollisuus myös piilottaa verkkotunnuksen omistajan tiedot whois -suojauksella. GDPR-asetuksen jälkeen ovat useimmat verkkotunnusregistrantit myös ruvenneet piilottamaan verkkotunnusten omistajien tietoja ilman erillistä lisäpalvelua, jolloin aina ei voida varmuudella tietää, kenen domain on kyseessä.

Fi-domainit ovat tässä tapauksessa poikkeus, sillä jos yritys omistaa fi-domainin, ei omistajan tietoja voida piilottaa. Yksityishenkilöiden tapauksessa tiedot on oletuksena piilotettu, kuten jo aiemmin tässä kirjoituksessa kävi ilmi.

Harkitsetko verkkotunnuksen hankintaa?

Lue myös aikaisemmasta kirjoituksestamme ohjeet, kuinka valita hyvä verkkotunnus. Jos sinulla on jo tietty domain mielessä, tarkista alla olevasta domainhausta, onko toivomasi verkkotunnus vapaana.

Syötä vähintään kolme merkkiä